Visita a Cotlliure, Argelers i Maternitat d’Elna

memòria històrica50x50

El passat dia 26 de març l’alumnat de batxillerat de l’institut Bernat Metge va visitar les platges d’Argelers, on milers d’espanyols van ser tancats en unes condicions infrahumanes per les autoritats franceses l’any 1939. Després de trepitjar la sorra que els va servir de matalàs i de realitzar unes lectures, on es recordava com era el camp i les condicions, vam anar a retre homenatge a Antonio Machado a la seva tomba de Cotlliure.

Machado fou un poeta il·lustre i símbol d’aquesta desgràcia, que va afectar a tants milers de persones, i amb la lectura dels seus poemes se’l va recordar. Amb “un dia blau i un sol de la infància,” com deia Machado, vam gaudir de la vila de Cotlliure.

Després vam visitar la Maternitat d’Elna, on Elisabeth Eidenbenz va salvar a gairebé 600 nadons i va permetre que les seves mares gaudissin d’un temps de pau fora de la bestialitat dels camps. Elna fou una illa d’humanitat en un món convuls. D’una banda, milers de persones van patir la derrota a la Guerra Civil, les condicions infrahumanes de les autoritats franceses, la Segona Guerra Mundial i l’exili, i de l’altra, durant molts anys han patit l’oblit. El nostre record és un homenatge i un reconeixement a tots ells.

Enllaç Cicle de Memòria Històrica

Tornar enrere